Groendak

een duurzame investering

◦ Zonnepanelen * energie besparing ^isolatie airconditioning * warmte besparing * verkoeling

Verduurzamen met een groendak én zonnepanelen

Groendaken bieden ontzettend veel voordelen. Tijd om ook aandacht te geven aan de duurzame functionaliteiten. Veel van de voordelen hebben tenslotte te maken met (de wens tot) verduurzaming van de woon- en werkomgeving. Logisch: want met een groendak bespaar je op allerlei manieren in kosten én de natuur.

In het afgelopen jaar zijn we versneld tot het inzicht gekomen dat daling van het energieverbruik belangrijk is. Zowel in veel huishoudens als bij zakelijk vastgoed wordt daarom overwogen om zonnepanelen te plaatsen; zowel op schuine als op platte daken. Naast de isolerende werking van een groendak levert de combinatie met zonnepanelen een mooi extra voordeel! Het Groene Loket faciliteert in de levering en installatie van groendaken en zonnepanelen.

Sedumdak zonnepanelen

Hoe werkt de combinatie

Groendak en zonnepanelen

Duurzame investering

Het groendak is een typische investering die eigenlijk alleen maar voordelen kent. Je omgeving wordt groener én knapper, je woning wordt beter geïsoleerd tegen kou én warmte en je dakbedekking wordt beter beschermd tegen weersinvloeden.  Dit voorkomt schade aan je dak en verlaagt regenwateroverlast dankzij de bufferende werking. Tegelijkertijd draagt het ook nog eens bij aan de biodiversiteit en de zuivering van de lucht.  Voor zowel groendaken als zonnepanelen zijn er interessante duurzaamheidsleningen en subsidies beschikbaar. Voor zakelijk vastgoed geldt ook dat je fiscaal voordeel kunt behalen.  

Verhoogd rendement

Je zonnepaneel neemt in opbrengst af vanaf een omgevingstemperatuur van 25 graden. Het rendement daalt dan met 0,3% per graad. Je groendak zorgt er voor dat er een veel lagere temperatuur op je platte dak is dan wanneer er een traditioneel zwart dak op ligt. Een groendak zorgt ervoor dat in de zomer het dak niet veel warmer wordt dan 34 graden, terwijl de oppervlaktetemperatuur van een reguliere zwart dak al gauw oploopt tot 80 graden. Zo hou je niet alleen de woning en je hoofd koel, je haalt ook meer rendement uit je zonnepanelen, tot wel 10%. Bron: TNO Nederland, kennisartikel

Je kunt prima zonnepanelen installeren op een bestaand groendak, al geniet dit niet de voorkeur. Je wilt rekening houden met de bekabeling. Daarnaast dienen zowel het groendak als de panelen onderhouden te worden en wil je staptegels plaatsen. Het is makkelijker een plan te bedenken, wanneer je dak nog alle mogelijkheden biedt.

Zonnepanelen en groendak Eresi Groendakcoach

Kosten besparen

Subsidies en regelingen

Kostenbesparend

Het is goed te beseffen dat groendaken heel goed samen gaan met zonnepanelen. Wist je dat het rendement op je zonnepanelen in combinatie met zonnepanelen toeneemt? De combinatie zorgt dus voor lagere energiekosten.  Tegelijkertijd verleng je de levensduur van je dakbedekking en de zonnepanelen zelf.

groendak zonnepanelen overkapping

We helpen je graag verder.

Wil je meer weten over de combinatie van zonnepanelen en een groendak? Neem dan contact met ons op.

Wij kunnen, samen met onze partners, ook een gecombineerde aanleg verzorgen.

Groengeel collectief: Eresi Solar, groendakcoach, Nieuwenhuizen