Het Nationale fietsplan, waarbij werknemers voordelig een fietspakket kunnen aanschaffen via de werkgever is al jaren een succes. Niet voor niets bestaat het al 25 jaar! Tijd voor een nieuw initiatief vinden wij. Het klimaat noodzaakt ons om gezamenlijk de krachten te bundelen en snel een beweging tot gang te brengen die problematieken rondom hittestress, regenwateroverlast, behoud van biodiversiteit en luchtkwaliteit adresseert.

Wat dacht je van groene daken

Het aanleggen van groene daken biedt een ongekend aantal voordelen en is gemakkelijk toepasbaar, wenselijk en “betaalbaar”. Niet voor niets zijn gemeenten en waterschappen drukdoende met groendak subsidies en die voor duurzame vergroeningsinitiatieven. Zeker nu we steeds meer (noodgedwongen) thuis gaan werken vraagt dit om nieuwe “maatregelen” om de kwaliteit van werken te verhogen en hittestress te adresseren.

Groene daken bieden een ondersteunende oplossing, zo zorgen zij voor:

  • Bescherming van de daken tegen stormschade en weersinvloeden, waardoor ze o.a. 2/3x zo lang meegaan.
  • Verlaging hittestress met als resultaat betere nachtrust en daarmee verhoogde productiviteit van de (thuis)medewerkers.
  • Een verkoelende werking die de capaciteit en daarmee het rendement van zonnepanelen tot 8% verhoogt, en zorgt voor een langere levensduur.
  • Vermindering en vertraging van de afstoot van regenwater naar het riool en daarmee overlast en onnodige zuiveringskosten. De riooldruk kan de veranderde weersomstandigheden niet meer aan.
  • Ze bieden ruimte voor circulariteit het water kan gemakkelijker opgevangen worden door regentonnen of de bodem (tuin) en verdampt deels.
  • En hebben een energie besparende werking (tot 75%) bij airconditioning gebruik (de ruimte is tot 4% koeler dan zonder groendak).
  • En….Een natuurlijk luchtfilter, een positieve bijdrage voor de biodiversiteit, samenwerking tussen buren, en groen is gezond voor licham en geest.

Zo zijn er nog vele voordelen te benoemen en bewoners worden zich hier gelukkig steeds bewuster van. Dit is terug te zien in de verzesvoudiging aan afname van het product door particulieren in de afgelopen 2 jaar.

Toekomst gericht denken en doen

Met de fiets naar het werk is een prachtige oplossing, echter hebben we ook steeds meer flexibele werkers die thuis aan het werk zijn. Beweging en versnelling creëer je in onze optiek van onderaf. Bij de mensen thuis. Dezelfde mensen die ook werknemer, opdrachtgever en eigenaar van panden zijn. De wens is er vaak wel, maar niet iedereen heeft de middelen om het groene dak aan te laten leggen. Een tegemoetkoming vanuit de werkgever i.c.m. gemeentelijke subsidie maakt het wel toegankelijk.

Groen van de zaak

Kom in gesprek met Het Groene Loket en ontdek hoe wij jou als werkgever of werknemer kunnen ondersteunen bij het aanbieden van ‘Groen van de zaak’, zodat we samen kunnen werken aan een groene, koele en regenbestendige leefomgeving.

Groene Groet,

Tamara van Dijk

Oprichter

Het Groene Loket