Groene daken bieden een betaalbare en laagdrempelige oplossing voor veel blijvende problematieken, verbonden aan het veranderende klimaat. Denk aan regenwateroverlast, hittestress en biodiversiteit. Via de groendak aanleg sets kun je als bewoner gemakkelijk zelf aan de slag. Waar moet je dan aan denken en hoe zit het eigenlijk?

Wat je wilt weten...

Een multifunctioneel (groendak is een duurzame oplossing voor je dak bestaande uit drie lagen. Drainage, substraat (lava substraat of minerale wol) en sedumplantjes.  Een groendak heeft als hoofdfuncties het beschermen van het dakleer tegen weersinvloede, waterbuffering bij hevige regenval en verkoeling in de zomers. Daarnaast biedt een groendak nog vele aanvullende voordelen. We hebben de meeste voor je verzameld. Waarom een groendak >>

De speciaal ontwikkelde lichtgewicht aanlegsets zijn geschikt voor nagenoeg alle type daken. Het is belangrijk dat de conditie van je dakleer in goede staat is (geen craguele), het dak goed ondersteund wordt (dwarsbalken ca. 40 uit elkaar gelegen) en er geen kans op verzakking ( bijv. ondersteuning overkapping door betonpoeren, onderheiing).

Voor de lichtgewicht sets geldt dat het met regenwater verzadigde gewicht resp 45 / 55 kg/m2 is.  Kies je voor de aanleg van zwaardere type begroeiing (bloemen/kruiden) en substraatkorrels dan ga je als snel richting de 115- 200kg/m2.  

Het aanleggen van een groendak is vrij gemakkelijk. Zeker wanneer je gebruik maakt van de speciaal daarvoor ontwikkelde aanlegsets en de geleverde aanleginstructie naslaat. De set bestaat uit drie lagen welke worden aangeleverd op hanteerbare rollen en gemakkelijk op maat te snijden zijn. Als afwerking plaats je een grindrand.

Vanuit de meeste gemeente en waterschappen wordt de aanschaf van groene daken door bedrijven en bewoners gestimuleerd middels een groendak subsidie regeling. Dit kan vanuit de gemeente, het waterschap of de provincie zijn. Op onze subsidie pagina hebben we zoveel mogelijk informatie verzameld. Staat jouw woonplaats of waterschap er niet bij, neem dan altijd voor de zekerheid contact met ze op. Subsidies kunnen oplopen tot €50,- p/m2.

Nee. Een groendak zelf heeft juist een beschermende functie. Zo voorkom je dat weersinvloeden als zon en hagel effect hebben op je dakleer. Zeker bij een nieuw dak zorgt een groendak voor een langere levensduur van zomaar 50 jaar. 

LET OP! Je dak kan wel beschadigd raken door wortelgroei van agressief onkruid, zoals paardebloemen. Zorg ervoor dat je het dak minimaal 1x per jaar onderhoud.

Het groendak zelf zal je dak niet beschadigen. Heb je een nieuw dak dan is de kans groot dat het dakleer al wortelwerend is. Bij oudere daken 15+) of daken die moeilijker te onderhouden zijn adviseren wij de aanvulledende beschermfolie aan te brengen. 

Een dak gaat niet lekken door een groendak, maar wel door ouderdom. Bij gebruik van een beschermfolie voorkom je niet dat een verouderd dak lekkage krijgt en is de plaats waar de lekkage zit juist lastiger te achterhalen.

Ja. De grindrand heeft een functie. Je sluit de aanlegset in en zorgt ervoor dat overtollig water snel afgevoerd wordt, zodat de druk op je dak toelaatbaar blijft. Per 2 meter dakrand gebruik je ca. 1 zak grind van 20kg en plaats daarmee een rand van ca 15/20 cm grind, bij grotere daken wil je uitgaan van 20-30 cm.

Bekijk hier de aanleginstructies.

Nee dat is het niet helemaal. Na aanleg in de zomer vraagt het dak om wat extra water om goed te kunnen wortelen. Dit geldt ook voor langdurig droge perioden. Sedum is een sterke rotsplant maar niet onsterfelijk. Wij adviseren 2x per jaar onkruid te verwijderen uit het dak en conditioner aan te brengen. Optioneel kun je een onderhoudscontract bij ons afnemen.

Ligt het dak in de schaduw dan is een groendak een uitdaging. Idealiter heeft een dak minimaal 1,5 uur zon per dag. Het dak zal zich niet volledig kunnen ontwikkelen. Een bepaald soort kan dominant zijn. Veel voorkomend probleem is mosvorming. Dit vraag dus om meer onderhoud. Optioneel ga je werken met groendak gras toepassingen. Dat maakt het dak aanzienlijk zwaarder ca. 200kg. /m2 verzadigd. Dit type is zelden toepasbaar op schuren en uitbouwen.

De hoofdfunctie van groene daken is regenwater buffering. Groene daken zijn opgebouwd uit 3 lagen. Een drainage laag om water af te voeren, een substraatlaag die o.a. wat buffert en het sedum. De laatste twee zuigen het regenwater op en zorgen voor een vertraagde afstoot naar het riool. Het riool kan de toenemende regenval niet meer aan waardoor het rioolstelsel overstroomt met alle nare gevolgen van dien. De meest toegepaste aanlegset zijn de 20 en 40mm sets met een waterbufferende capaciteit van resp. 23 & 34 ltr/m2. Minerale wol als substraatlaag geeft een hogere waterbufferende capaciteit dan het traditionele lava substraat.

Een groendak bedekt het zwarte dakleer waardoor deze in de zomer relatief koel blijft. Zo voorkom je dat de hitte van het dak (soms wel 75 graden) je woning en de omgeving verwarmd. Door een groendak kan je woning tot 4 graden koeler blijven.

Groene daken en zonnepanelen vormen een knap stel. Zonnepanelen leveren de hoogste capaciteit wanneer ze rond de 25-35 graden zijn. In de zon kan je dak zomaar 75 graden worden, dat maakt dat het rendement omlaag gaat. Je kunt 8%- 15% meer rendement behalen (zeker tijdens een hittegolf) wanneer je gebruik maakt van de verkoelende werking van zonnepanelen. Daarnaast verleng je de levensduur van de panelen.

Groen heeft natuurlijk altijd een positieve uitwerking op de biodiversiteit en fauna. Daarbij bloeien de ca. 10 soorten sedum in het dak tussen april en september. Dat geeft een geweldige gezicht met al die bezige bijtjes. Let op! de hoofdfunctie van een groendak is de waterbuffering en verkoelende werking. Bijkomend voordeel is de bijdrage aan de biodiversiteit. Deze is niet vergelijkbaar met beplanting in de tuin.

Het is bij een oppervlak groter dan 20m2 mogelijk je groendak installatie door ons te laten verzorgden. Het Groene Loket werkt samen met diverse gecertificeerde begroeners. Afhankelijk van het aan te leggen groendak en de locatie kiezen wij de meest geschikte uitvoerder binnen ons netwerk.

wat je ook wilt weten

De hoofdfunctie van groene daken is regenwater buffering. Groene daken zijn opgebouwd uit 3 lagen. Een drainage laag om water af te voeren, een substraatlaag die o.a. wat buffert en het sedum. De laatste twee zuigen het regenwater op en zorgen voor een vertraagde afstoot naar het riool. Het riool kan de toenemende regenval niet meer aan waardoor het rioolstelsel overstroomt met alle nare gevolgen van dien. De meest toegepaste aanlegset zijn de 20 en 40mm sets met een waterbufferende capaciteit van resp. 23 & 34 ltr/m2. Minerale wol als substraatlaag geeft een hogere waterbufferende capaciteit dan het traditionele lava substraat.

Een groendak is meestal vochtig. Niet perse de ideale omstandigheid voor vogels. Al helemaal niet om een nest in te bouwen. Overlast zal je dus niet hebben van bijvoorbeeld meeuwen, die liever op de hete grinddaken nesten.

Nee. Wanneer je je groendak goed onderhoud zal de kans op overlast nihil zijn. Enkele tips om overlast te voorkomen.

  • Zorg ervoor dat er zo min mogelijk water op het dak blijft liggen.
  • Let er bij het plaatsen van een groen dak op dat je daarnaast geen lekkages hebt. 
  • Plaats een hor in het raam, als het sedumdak vlakbij een van de (slaap)kamers is.

Verder is het heel natuurlijk dat er veel beestjes op het dak zitten. We hebben vrijwel geen klanten die hier overlast van ervaren, dus daar hoef je niet bang voor te zijn!

Groen en daarmee ook groene daken heeft een filterende werking op de vervuilde lucht en verlaagd zodoende het CO2 gehalte.

We krijgen het steeds warmer en dat maakt dat we steeds vaker airco's aanschaffen om de hittestress te bestrijden. Een groendak zorgt ervoor dat je woning tot 4 graden koeler blijft en zo ook dat je tot 75% aan energieverbruik van je airco kunt besparen.

Waar afsluitprofielen vroeger standaard onderdeel waren van de aanleg is dit nu niet altijd meer nodig. Alleen wanneer een dakrand ontbreekt of je wellicht een scheiding wilt aanbrengen tussen jouw groendak en een regulier dak van de buren.

Regelmatig is bij een uitbouw de regenpijp vanaf het hoofddak losgekoppelt en vind het water zijn weg over het dak. Dit kan voor een flink toevoer zorgen. In een dergelijk geval is het verstandig een ruimere grindrand aan te brengen of de regenpijp te verlengen naar de volgende afvoer.

Is dit niet het geval. Plaats dan altijd een randje grind voor de afvoer en een bladvanger.

Naast de groendak aanlegset heb je altijd grind nodig om de randen mee af te werken. Bij het ontbreken van een dakrand heb je speciale afsluitprofielen nodig. Is je dak moeilijk bereikbaar, verouderd en ontbreekt een wortelwerende laag dan kan een beschermfolie gewenst zijn. Voor onderhoud maak je 2x per jaar gebruik van de sedum conditioner.

Voor je bestelling houdt je voor de groendak aanlegset het daadwerkelijke aantal te vergroenen meters aan. Daarnaast wordt een grindrand van ca 15/20 cm langs de dakranden aangelegd. Per 2,5 meter bestel je één zak grind van 20kg.

Het Groene Loket begeleidt bewoners(groepen) bij de aanleg van groene daken. Wil jij aan de slag in de wijk dan ondersteunen wij je daar graag bij. Niet alleen ontvang je een staffelkorting en bespaar je op transportkosten. Gaan jullie zelf aan de slag dan komen wij graag langs om instructie te geven. Meld je aan en we helpen je graag op weg.

Het Groene Loket adviseert graag over de mogelijkheden voor jouw dak. Twijfel je over de conditie van je dakleer dan kun je een afspraak maken met de dakcoach. Hiervoor wordt een bijdrage van €59,- in rekening gebracht. 

Wil je weten of de constructie het aankan dan verbinden we je aan een constructeur. Hiervoor hebben wij de bouw en constructietekeningen nodig. Afhankelijk van de gewenste en aanwezige informatie rekeken van een vanaf prijs van €180,-

Het is onze missie de aanschaf en aanleg van groene daken door bewoners te stimuleren en versimpelen. Daarbij sta jij als bewoner op de eerste plaats. Dat vertaald zich in onze persoonlijke service en kwalitatieve netwerk. Wij leveren enkel en alleen producten van de hoogste kwaliteit.

Wat ons betreft wel. We werken steeds vaker thuis. Zeker in de zomer is dat niet perse comfortabel. Het hebben van een geschikte werkplek en nachtrust vraagt om aandacht. De verkoelende werking van het groendak zorgt voor een betere kwaliteit van werken zonder hittestress. 

Een groendak van de zaak is zeker mogelijk, wanneer we jouw werkgever kunnen activeren met ons in gesprek te komen. Om zo samen de aanschaf van groene daken (zeker i.c.m. subsidies) toegankelijk te maken.

Het aanleggen van een groendak en het aanvragen van een eventuele subsidie verloopt altijd via de eigenaar van de woning. In dat geval zul je met hen het gesprek aan moeten gaan. Attendeer dan zeker op de vele voordelen van groene daken, als de langere levensduur van het dak!