Groene daken bieden een betaalbare en laagdrempelige oplossing voor veel blijvende problematieken, verbonden aan het veranderende klimaat. Denk aan regenwateroverlast, hittestress en biodiversiteit. Via de groendak aanleg sets kun je als bewoner gemakkelijk zelf aan de slag. Waar moet je dan aan denken en hoe zit het eigenlijk?

Voor extensieve daken geldt dat deze op nagenoeg alle daken toegepast kan worden. Dit geldt zeker voor de speciaal ontwikkelde lichtgewicht aanlegsets in onze shop. Hiervoor geldt dat het met regenwater verzadigde gewicht 55 k/m2 is. Kies je voor de aanleg van zwaardere type begroeiing en substraatkorrels dan ga je als snel richting de 150k/m2.  

We geven je graag advies.

Een (extensief) groendak is een constructie bestaande uit drie lagen. Drainage, substraat en sedumplantjes. Afhankelijk van het type groendak wordt er gebruik gemaakt van substraatkorrels of een speciaal ontwikkelde mineraalwol.

Bij een extensief dak wordt gewerkt met een dikkere substraatlaag bestaande uit korrels en intensievere beplanting. Het waterbufferend vermogen van deze korrels is ca. 50% minder dan bij het mineraalwol.

In de meeste gemeente wordt de aanleg van groene daken door bedrijven en bewoners gestimuleerd middels een groendak subsidie regeling. Dit kan vanuit de gemeente, het waterschap of de provincie zijn. Op onze subsidie pagina hebben we zoveel mogelijk informatie verzameld. Staat jouw woonplaats of waterschap er niet bij, neem dan altijd voor de zekerheid contact met ze op. Subsidies kunnen oplopen tot €50,- p/m2.

Een groendak bedekt het zwarte dakleer waardoor deze in de zomer relatief koel blijft. Zo voorkom je dat de hitte van het dak (soms wel 85 graden) je woning en de omgeving verwarmd. Door een groendak kan je woning tot 4 graden koeler blijven.

Zonnepanelen leveren de hoogste capaciteit wanneer ze rond de 25 graden zijn. In de zon kan je dak zomaar 85 graden worden, dat maakt dat het rendement omlaag gaat. Je kunt 8%- 24% meer rendement behalen (zeker tijdens een hittegolf) wanneer je gebruik maakt van de verkoelende werking van zonnepanelen. Daarnaast verleng je de levensduur van de panelen.

Groene daken zijn opgebouwd uit 3 lagen. Een drainage laag om water af te voeren, een substraatlaag die o.a. wat buffert en het sedum. De laatste twee zuigen het regenwater op en zorgen voor een vertraagde afstoot naar het riool. Het riool kan de toenemende regenval niet meer aan waardoor het rioolstelsel overstroomt met alle nare gevolgen van dien. Meer groen boven en onder biedt de oplossing. De meest toegepaste aanlegset zijn de 20 en 40mm sets met een waterbufferende capaciteit van resp. 23 & 34 ltr/m2.

Nee. Een groendak heeft juist een beschermende functie. Zo voorkom je dat weersinvloeden als zon en hagel effect hebben op je dakleer. Zeker bij een nieuw dak zorgt een groendak voor een langere levensduur van zomaar 60 jaar.

Groen heeft natuurlijk altijd een positieve uitwerking op de biodiversiteit en fauna. Daarbij bloeien de ca. 10 soorten sedum in het dak tussen april en september. Dat geeft een geweldige gezicht met al die bezige bijtjes.

Een groendak is meestal vochtig. Niet perse de ideale omstandigheid voor vogels. Al helemaal niet om een nest in te bouwen. Overlast zal je dus niet hebben van bijvoorbeeld meeuwen, die liever op de hete grinddaken nesten.

Groen en daarmee ook groene daken heeft een filterende werking op de vervuilde lucht en verlaagd zodoende het CO2 gehalte.

We krijgen het steeds warmer en dat maakt dat we steeds vaker airco’s aanschaffen om de hittestress te bestrijden. Een groendak zorgt ervoor dat je woning tot 4 graden koeler blijft en zo ook dat je tot 75% aan energieverbruik van je airco kunt besparen.

Ligt het dak in de schaduw dan is een groendak een uitdaging. Idealiter heeft een dak minimaal 1,5 uur zon per dag. Veel voorkomend probleem is mosvorming en gras. Dit vraag dus om meer onderhoud. Idealiter werken wij meer met wilde bloemen en substraat. Dat maakt het dak zwaarder ca. 110k/m2 verzadigd en zorgt voor versnelde afvoer van water.

Nee dat is het niet helemaal. Na aanleg in de zomer vraagt het dak om wat extra water om goed te kunnen wortelen. Dit geldt ook voor langdurig droge perioden. Sedum is een sterke rotsplant maar niet onsterfelijk. Wij adviseren 2x per jaar onkruid te verwijderen uit het dak en conditioner aan te brengen. Optioneel kun je een onderhoudscontract bij ons afnemen.

De meeste daken zijn voorzien van wortelwerende dakbedekking. Daarnaast zit er op de drainage mat van de aanlegsets een wortelwerende laag. Bij oudere daken die moeilijker te onderhouden zijn adviseren wij de beschermfolie aan te brengen. 

Een dak gaat niet lekken door een groendak, maar wel door ouderdom. Bij gebruik van een beschermfolie is de plaats waar de lekkage zit lastiger te achterhalen

Waar afsluitprofielen vroeger standaard onderdeel waren van de aanleg is dit nu niet altijd meer nodig. Alleen wanneer een dakrand ontbreekt of je wellicht een scheiding wilt aanbrengen tussen jouw groendak en een regulier dak van de buren.

Het aanleggen van een groendak is vrij gemakkelijk. Zeker wanneer je gebruik maakt van de speciaal daarvoor ontwikkelde aanlegsets en de geleverde aanleginstructie naslaat. De set bestaat uit drie lagen welke worden aangeleverd op hanteerbare rollen en gemakkelijk op maat te snijden zijn. Als afwerking plaats je een grindrand.

Ja. De grindrand heeft een functie. Je sluit de aanlegset in en zorgt ervoor dat overtollig water snel afgevoerd wordt, zodat de druk op je dak toelaatbaar blijft. Per 2,5 meter dakrand gebruik je ca. 1 zak grind van 20kg en plaats daarmee een rand van ca 15/20 cm grind.

Regelmatig is bij een uitbouw de regenpijp vanaf het hoofddak losgekoppelt en vind het water zijn weg over het dak. Dit kan voor een flink toevoer zorgen. In een dergelijk geval is het verstandig een ruimere grindrand aan te brengen of de regenpijp te verlengen naar de volgende afvoer.

Is dit niet het geval. Plaats dan altijd een randje grind voor de afvoer en een bladvanger.

Naast de groendak aanlegset heb je altijd grind nodig om de randen mee af te werken. Bij het ontbreken van een dakrand heb je speciale afsluitprofielen nodig. Is je dak moeilijk bereikbaar, verouderd en ontbreekt een wortelwerende laag dan kan een beschermfolie gewenst zijn. Voor onderhoud maak je 2x per jaar gebruik van de sedum conditioner.

Voor je bestelling houdt je voor de groendak aanlegset het daadwerkelijke aantal te vergroenen meters aan. Daarnaast wordt een grindrand van ca 15/20 cm langs de dakranden aangelegd. Per 2,5 meter bestel je één zak grind van 20kg.

Het Groene Loket begeleidt bewoners(groepen) bij de aanleg van groene daken. Wil jij aan de slag in de wijk dan ondersteunen wij je daar graag bij. Niet alleen ontvang je een staffelkorting en bespaar je op transportkosten. Gaan jullie zelf aan de slag dan komen wij graag langs om instructie te geven. Meld je aan en we helpen je graag op weg.

Het Groene Loket adviseert graag over de mogelijkheden voor jouw dak. Twijfel je over de conditie van je dakleer dan kun je een afspraak maken met de dakcoach. Hiervoor wordt een bijdrage van €59,- in rekening gebracht. 

Wil je weten of de constructie het aankan dan verbinden we je aan een constructeur. Hiervoor hebben wij de bouw en constructietekeningen nodig. Afhankelijk van de gewenste en aanwezige informatie rekeken van een vanaf prijs van €180,-

Het Groene Loket werkt samen met diverse gecertificeerde begroeners. Afhankelijk van het aan te leggen groendak en de locatie kiezen wij de meest geschikte uitvoerder binnen ons netwerk.

Het is onze missie de aanschaf en aanleg van groene daken door bewoners te stimuleren en versimpelen. Daarbij sta jij als bewoner op de eerste plaats. Dat vertaald zich in onze persoonlijke service en kwalitatieve netwerk. Wij leveren enkel en alleen producten van de hoogste kwaliteit.

Wat ons betreft wel. We werken steeds vaker thuis. Zeker in de zomer is dat niet perse comfortabel. Het hebben van een geschikte werkplek en nachtrust vraagt om aandacht. De verkoelende werking van het groendak zorgt voor een betere kwaliteit van werken zonder hittestress. 

Een groendak van de zaak is zeker mogelijk, wanneer we jouw werkgever kunnen activeren met ons in gesprek te komen. Om zo samen de aanschaf van groene daken (zeker i.c.m. subsidies) toegankelijk te maken.

Het aanleggen van een groendak en het aanvragen van een eventuele subsidie verloopt altijd via de eigenaar van de woning. In dat geval zul je met hen het gesprek aan moeten gaan. Attendeer dan zeker op de vele voordelen van groene daken, als de langere levensduur van het dak!