Wat je wilt weten

Groendaken ook wel sedum daken genoemd, zijn niet alleen knap. Ze bieden ook nog eens ongelofelijk veel voordelen. Een lichtgewicht groendak aanleg set is ontwikkelt voor de toepassing op reguliere platte en hellende daken met een lichtere constructie. De sets zijn gemakkelijk (zelf) te installeren en onderhoudsarm. Dankzij onze handige rekenhulp vraag je gemakkelijk jouw vrijblijvende groendak offerte aan. En je ontvangt meestal subsidie op je groendak. 

Voordelen van groendaken

Video afspelen over vegetatie matten uitrollen - sedum

Aanleg & onderhoud van groendaken

Alhoewel het aanbod van type groendaken divers is, geldt dat de lichtgewicht systemen het meest toegepast worden. De set bestaat uit een voorbegroeide vegetatiemat met ca. 10 soorten niet invasieve sedums, een mineraalwol substraat en drainage laag.

Een groendak is vrij gemakkelijk zelf aan te leggen. De lichtgewicht sets zijn geschikt voor nagenoeg alle type daken. De hanteerbare lagen worden op rol geleverd en zijn gemakkelijk op maat te snijden. Dankzij onze rekentool stel je gemakkelijk jouw groendak pakket samen en heb je gelijk inzage in de kosten.

Groendaken zijn onderhoudsarm. Dit betekent dat je jaarlijks onkruid wilt verwijderen, het dak wilt bemesten en tijdens de droge zomers wilt bewateren.

Aandachtspunten

Voordat je overgaat tot de aanschaf van je groendak willen wij je attenderen op een aantal aandachtspunten:

 • Controleer de conditie van je dakbedekking op scheurtjes en loszittende delen. Is je dakbedekking ouder dan 20 jaar, vernieuw het dan eerst. Gebruik optioneel wortelwerende folie voor extra bescherming.
 • Het is belangrijk dat je dak een gedegen constructie heeft. Zorg dat de dwarsbalken niet te ver uit elkaar liggen (max 50 cm). Een aanleg set weegt verzadigd met regenwater ca. 45-55 kg/m2.
 • Let op de ondersteuning van het dak en bij de staanders op het voorkomen van verzakking door toepassing van bijvoorbeeld beton(poeren).
 • Een groendak heeft ca. 3,5 zonlicht per dag nodig (het grootste deel van het jaar).
 •  Staat er een hoge boom met veel bladverlies naast je groendak, vang de bladeren in de herfst op met een vangnet.
 • Heb je een hellend dak van meer dan 15 graden, overleg dan welke set het meest geschikt is.
 • Blijf je groendak onderhouden en zorg in het eerste jaar voor voldoende bewatering tijdens de zomer.
 • Een groendak is ook geschikt voor schuine daken. Helaas niet op daken met shingles of dakpannen.
Bloeiend groendak
Sedumdak zonnepanelen

Groendaken in combinatie met zonnepanelen

Zonnepanelen en groendaken vormen een knap stel. De verkoelende werking van het groendak zorgt voor een hogere capaciteit en daarmee hoger rendement van de zonnepanelen in de hete zomermaanden. Ook zorgt deze zelfde verkoeling ervoor dat de levensduur van de panelen wordt verlengd.

Wij bieden de mogelijkheid de aanschaf van een groendak te combineren met die van zonnepanelen. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden:

 • Minimaal aantal meters groendak 20m2 (langs de panelen)
 • Minimaal 6 stuks zonnepanelen te plaatsen op zelfde dak
 • Verzorgde installatie groendak en panelen
 • Alleen wanneer het om een plat of licht hellend (tot 15 º) 

Groendaken in combinatie met zonnepanelen. Lees meer >>

 

Start jouw groendak avontuur

Ontdek de mogelijkheden van groendaken en creëer jouw eigen groene daktuin. Vraag via de handige rekentool jouw prijsindicatie aan en zet de eerste stap naar een duurzame leefomgeving. We kijken gelijk met je mee naar de groendak subsidiemogelijkheden.