Blog

FAQ

Ontdek de voordelen en nadelen van een groendak

Groendaken ook wel sedum daken genoemd, zijn niet alleen knap. Ze bieden ook nog eens ongelofelijk veel voordelen. We vertellen graag wat meer over de voordelen en nadelen van een groendak. Niet alle daken zijn geschikt voor traditionele groendaken. Gelukkig is de lichtgewicht groendak aanleg set ontwikkelt voor de toepassing op reguliere platte en hellende daken met een lichtere constructie. Met deze sets kun je jouw sedumdak heel goed zelf aanleggen. Lees meer over de voordelen en nadelen van groendaken. 

Dankzij onze handige rekenhulp stel je gemakkelijk en vrijblijvend jouw groendakpakket op maat samen.

Voordelen groendak

Voorkomt hittestress: isoleert huis optimaal

Dankzij de isolerende werking voorkom je opwarming van de dakbedekking. Je woning blijft in de zomer koel en je bespaart op energieverbruik van je airco.

Voorkomt wateroverlast door waterbuffering

Groendaken zuigen als een spons regenwater op en helpen daarmee regenwateroverlast voorkomen, omdat het riool wordt ontlast.

Draagt bij aan de biodiversiteit

Groendaken zijn een voedselbank voor insecten en vogels en dragen dankzij de  bloeiende sedum, kruiden en/of bloemen beplanting bij aan de biodiversiteit.

Verlengt levensduur van je dakbedekking

Door bescherming te bieden tegen extreme weersomstandigheden en UV-straling, verlengt een groendak de levensduur van je dakbedekking.

Verhoogt het rendement zonnepanelen

Groendaken zorgen voor een koelere omgeving rondom zonnepanelen, waardoor ze efficiënter werken en een hoger rendement leveren.

Luchtzuiverende werking van groen

Groen op je dak is niet alleen een knappe verschijning. Het werkt geluiddempend. Het zuivert de lucht van fijnstof en zet Co2 om in zuurstof.

Kan ik mijn groendak zelf aanleggen & Onderhouden

Alhoewel het aanbod van type groendaken divers is, geldt dat de lichtgewicht systemen het meest toegepast worden voor het aanleggen van een groendak. De set bestaat uit een voorbegroeide vegetatiemat met ca. 8 soorten niet invasieve sedums, een mineraalwol substraat en drainage laag, waardoor het sedumdak goed zelf kunt aanleggen.

Eem intensiever groendak is door de toepassing van daktuinsubstraat pittig om zelf aan te leggen en weeg ca. 115 kg/m2 waardoor hij vaak niet toepasbaar is op reguliere daken. De lichtgewicht sets zijn geschikt voor nagenoeg alle type daken. De hanteerbare lagen worden op rol geleverd en zijn gemakkelijk op maat te snijden. Dankzij onze rekentool stel je gemakkelijk jouw groendak pakket samen en heb je gelijk inzage in de kosten.

Hoe moet ik mijn groendak onderhouden?

Een intensiever groendak met bloemen of kruiden vraagt om aanzienlijk meer onderhoud dan een lichtgewicht variant met sedum. Een sedumdak is onderhoudsarm, maar je zult hem wel wat aandacht moeten geven. Denk aan het 2x per jaar verwijderen van onkruid en bemesten. In de zomer wil je het dak tijdens warme en droge dagen soms besproeien.

Is mijn dak geschikt voor een groendak?

Alhoewel de lichtgewicht groendak systemen speciaal ontwikkeld zijn voor lichtere dakcontructies, kan het zijn dat het toepassen toch niet mogelijk is. Of jouw dak geschikt is voor een groendak ligt aan een aantal zaken. Ontdek de voordelen en nadelen voor jouw sedumdak of intensief kruiden of bloemen groendak.

Voordat je overgaat tot de aanschaf van je groendak willen wij je attenderen op een aantal aandachtspunten:

  • Controleer de conditie van je dakbedekking op scheurtjes en loszittende delen. Is je dakbedekking ouder dan 20 jaar, vernieuw het dan eerst. Gebruik optioneel wortelwerende folie voor extra bescherming.
  • Het is bij een lichtgewichtset belangrijk dat je dak een gedegen constructie heeft. Zorg dat de dwarsbalken niet te ver uit elkaar liggen (max 50 cm). Een aanleg set weegt verzadigd met regenwater ca. 45-55 kg/m2. 
  • Kies je voor een intensief groendak met een gewicht van ca. 115kg/m2-225 kg/m2 laat dan een constructie berekening maken.
  • Let op de ondersteuning van het dak en bij de staanders op het voorkomen van verzakking door toepassing van bijvoorbeeld beton(poeren).
  • Een groendak heeft ca. 3 uur zonlicht per dag nodig van de lente tot herfst.
  • Staat er een hoge boom met veel bladverlies naast je groendak, vang de bladeren in de herfst op met een vangnet.
  • Heb je een hellend dak van meer dan 15 graden, overleg dan welke set het meest geschikt is.
  • Blijf je groendak onderhouden en zorg in het eerste jaar voor voldoende bewatering tijdens de zomer.
  • Een groendak is ook geschikt voor schuine daken. Helaas niet op daken met shingles of dakpannen.

Groendaken in combinatie met zonnepanelen

Zonnepanelen en groendaken vormen een knap stel. De verkoelende werking van het groendak zorgt voor een hogere capaciteit en daarmee hoger rendement van de zonnepanelen in de hete zomermaanden. Ook zorgt deze zelfde verkoeling ervoor dat de levensduur van de panelen wordt verlengd. Wij bieden de mogelijkheid de aanschaf van een groendak te combineren met die van zonnepanelen. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden:
  • Minimaal aantal meters groendak 20m2 (langs de panelen)
  • Minimaal 6 stuks zonnepanelen te plaatsen op zelfde dak
  • Verzorgde installatie groendak en panelen
  • Alleen wanneer het om een plat of licht hellend (tot 15 º)

Groendaken in combinatie met zonnepanelen. Lees meer >>
“Zet de eerste stap naar een groene, koele en toekomstbestendige leefomgeving. “
Maak een eigen groene dakweide

Start jouw groendak avontuur

Ontdek de mogelijkheden van groendaken en creëer jouw eigen groene daktuin. Vraag via de handige rekentool jouw prijsindicatie aan en zet de eerste stap naar een duurzame leefomgeving. We kijken gelijk met je mee naar de groendak subsidiemogelijkheden.
Stel je groendak samen en ontdek je subsidie vergoeding

Zoeken

Zoeken

Openingstijden feestdagen

Nieuwjaarsdag:
Gesloten
Goede Vrijdag:
Gesloten
1e paasdag:
Gesloten
2e Paasdag:
Gesloten
Koningsdag:
Gesloten
Bevrijdingsdag:
Gesloten
Hemelvaartsdag:
Gesloten
1e pinksterdag:
Gesloten
2e pinksterdag:
Gesloten
1e kerstdag:
Gesloten
2e kerstdag:
Gesloten