Groendak

onderhoudsinstructies

◦ Het Groene Loket ◦ Het Groene Loket ◦ Het Groene Loket ◦ Het Groene Loket ◦ Het Groene Loket

Een extensief groendak met sedumbeplanting is zeer onderhoudsarm. Toch kan je groendak niet helemaal zonder onderhoud. Het verwijderen van ingewaaide onkruiden en enkele keren per jaar bemesten behoort hiertoe.

Om dit onderhoud uit te kunnen voeren, is het geen probleem om over de sedumplantjes te lopen. Ze zijn sterk genoeg om dit op te kunnen vangen.

besproeien

Direct na het aanleggen

Bemesting
Bemest het sedumdak direct na aanleg met een paar handjes Sedum Conditioner. Herhaal dit elke 9 maanden. 

Water geven
Als de aanleg in een warme en droge periode plaatsvindt, is het raadzaam het groendak gedurende 2 à 3 weken regelmatig te bewateren.
Zo geef je de wortels de kans goed te hechten aan de ondergrond.

Jaarlijks onderhoud

Onkruiden verwijderen
Controleer het dak (minimaal 1 keer per jaar) op ingewaaide onkruiden en verwijder deze handmatig. Bij voorkeur in het voorjaar. Wij raden het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen af ter bescherming van de biodiversiteit.

Grindrand schoonmaken
Verwijder het ingewaaide sedum en onkruiden ook uit de grindrand voor een optimale waterafvoer.

 

Afvoer schoonmaken
Controleer daarnaast het afvoersysteem. Verwijder eventueel ingewaaid blad.

Bemesting
Herhaal het bemesten met Sedum Conditioner elke 9 maanden. Bemest de lichtgewichtset in april met Sedum Power korrels. 

Tip! Spoel na het bemesten even je dakrand en/of tegels schoon. Wanneer de korrels blijven liggen kunnen deze namelijk voor lichte schade zorgen.

Extra tips & tricks

Onkruid

Verwijder de ongewenste ingewaaide onkruiden als grassen bij voorkeur in het voorjaar, voordat het onkruid in bloei staat. Graspollen zijn er zeer gemakkelijk uit te trekken. Komt er een deel van het sedum mee? Dan kan je dit gerust terugleggen, het groeit vanzelf weer aan elkaar.

Wij raden het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te strengste af ter bescherming van de biodiversiteit. 

groendak

Mossen

Mossen zijn gek op een vochtige ondergrond. Is jouw groendak continue erg nat dan is dit de ideale plek voor een mos om te groeien. Vooral in het najaar kan het dus voorkomen dat er een mosje hier en daar op de groendak groeit. 

Het beste is om deze in het voorjaar direct te verwijderen en te bestrijden met wat kalkkorrels. Kalk zorgt er voor dat de bodem minder geschikt wordt voor het mos (minder zuur) en beter wordt voor de sedumplantjes. Mocht je echt grote stukken mos tussen je planten hebben dan verwijder je deze het best met een schepje, een mesje of een platte schroevendraaier. Wees voorzichtig dat je je dak niet beschadigt.

Voeding voor jouw groendak

We adviseren elke 9 maanden je groendak te bemesten met de bijgeleverde sedum conditioner. Idaliter in april en september, voor de lente en voor de herfstperiode.

Sedum Conditioner: Sedum Conditioner verbetert de doorworteling van Sedum, wat resulteert in gezonde en sterke planten. 

Sedum Nutrition: zorgt voor een sterk wortelgestel van de Sedumplanten en verhoogt daarmee de plantweerstand. Naast plantstimulatie draagt het ook bij aan bodemverbetering. In de microalgen bevinden zich ook positieve bodembacteriën en bodemschimmels die zorgen voor een uitgebalanceerde substraatlaag.

Green Roof Balance: Ondersteunt het natuurlijk herstellend vermogen van de vegetatiemat als er sprake kan zijn van overlast gevende bodeminsecten en hun larven, zoals engerlingen en emelten.

Let op, spoel na het bemesten eventuele resten van de korrels weg.  Voeding wat blijft liggen op tegels, dakkappen, lichtstraten, aluminium trim/kappen kunnen schade veroorzaken. 

 

sedum
groendak droogte

Droogte

In de afgelopen jaren hebben we veel droogte ervaren tijdens de zomerperiodes. Sedumplantjes zijn redelijk goed opgewassen tegen een wat drogere periode maar zeker in het eerste jaar na aanleg adviseren wij om toch 1 á 2 keer per week water te geven..

Wanneer een groendak volledig is volgroeid is dit niet noodzakelijk. In een extreem warme periode kan een groendak wat rood/bruin uitslaan. Zodra het weer natter wordt zal het sedumdak weer groeien en bloeien. jdens droge perioden.

Let op, sedum in combinatie met een kruidentuintje of bloemenperkje heeft eerder bewatering nodig. 

HET GROENE LOKET

Het Groene Loket als leverancier van groendaken werkt samen met bewoners(groepen) en organisaties aan een groen, koel en regenbestendig Nederland.

Contact

Amsteldijk 216
1079LK Amsterdam
020 7720488
info@hetgroeneloket.nl

Volg @hetgroeneloket op socialmedia

© 2022 Het Groene Loket. All Rights Reserved.