Blog

FAQ

Groendak onderhoudsinstructies

Sedumdaken zijn onderhoudsarm, waar groendaken met de toevoeging van bloemen en kruiden meer aandacht vragen. Sedumdaken worden het meest toegepast en zijn gemakkelijk in onderhoud. Twee keer per jaar wil je het onkruid verwijderen en bemesten met de speciale sedum conditioner. En besproeien tijdens de langdurig warme en droge zomers is een must. We vertellen je er onderstaande alles over. Heb jij een dak met bloemen en/of kruiden? Ga dan naar de aangepaste instructie.

Heb je een biodivers groendak met bloemen en kruiden?

Bekijk dan ook onderstaande instructies.

Hoe onderhoud je een groendak of sedumdak?

Bemesting

Bemest het sedumdak na aanleg met een paar handjes Sedum Conditioner. Herhaal dit twee keer per jaar in het voor en najaar. Houd je aan de opgegeven dosering!

Onkruiden verwijderen

Controleer het sedumdak min. 1 keer per jaar op ingewaaid onkruid, bladeren en zaailingen. Verwijder deze bij voorkeur in het voorjaar. Zonder bestrijdingsmiddelen.

Belopen tijdens onderhoud

Groendaken zijn een voedselbank voor insecten en vogels en dragen dankzij de niet-invasieve bloeiende sedum beplanting bij aan de biodiversiteit.

Water geven

Bewater het groendak na aanleg in warme perioden en tijdens de droge zomer iedere 2 weken, bijvoorbeeld met een sproeier. Dit geldt zeker voor de eerste twee jaar.

Grindrand en afvoer schoonmaken

Maak het grind en de afvoer vrij van sedum, onkruid en ander afval. voor een optimale waterafvoer. Plaats wanneer deze ontbreekt een bladvanger.

Herstellen

Zitten er kale plekken in je dak herstel deze dan met sedumstekjes van andere plekken op het dak. Vraag eventueel advies over de te gebruiken conditioner.

Mossen

Mossen zijn gek op een vochtige ondergrond. Is jouw groendak continue erg nat dan is dit de ideale plek voor een mos om te groeien. Vooral in het najaar kan het dus voorkomen dat er een mosje hier en daar op de groendak groeit. Controleer je afvoer en grindrand op vuil, zodat er geen water blijft staan.

Het beste is om mos in het voorjaar direct te verwijderen (met een mesje of schepje) en te bestrijden met wat kalkkorrels. Wees voorzichtig zodat je de overige lagen en het sedumdak niet beschadigt.

Droogte

In de afgelopen jaren hebben we veel droogte ervaren tijdens de langdurig warme zomerweken (dan wordt het rood / bruin). Sedum is goed opgewassen tegen drogere periode, maar moet ook dan in de gaten gehouden worden. Bij een 'jonger dak' adviseren wij in het eerste jaar na aanleg bij langdurige droge en warme periodes 1 keer per week flink te bewateren. Is het dak volgroeid dan volstaat 1x in de twee weken.

Let op, sedum in combinatie met een kruidentuintje of bloemenperkje heeft eerder bewatering nodig. Sproei niet te veel dan stimuleer je onkruid.

Onderhoud sedum groendak

Zoeken

Zoeken

Openingstijden feestdagen

Nieuwjaarsdag:
Gesloten
Goede Vrijdag:
Gesloten
1e paasdag:
Gesloten
2e Paasdag:
Gesloten
Koningsdag:
Gesloten
Bevrijdingsdag:
Gesloten
Hemelvaartsdag:
Gesloten
1e pinksterdag:
Gesloten
2e pinksterdag:
Gesloten
1e kerstdag:
Gesloten
2e kerstdag:
Gesloten