Groendak

onderhoudsinstructies

◦ Het Groene Loket ◦ Het Groene Loket ◦ Het Groene Loket ◦ Het Groene Loket ◦ Het Groene Loket

Een extensief groendak met sedum beplanting is onderhoudsarm. Toch kan je groendak niet helemaal zonder onderhoud. Het verwijderen van ingewaaide onkruiden en bemesten hoort erbij.

Om dit onderhoud uit te kunnen voeren, is het geen probleem om over de sedum plantjes te lopen. Ze zijn sterk genoeg om dit op te kunnen vangen. Sedum plantjes zijn rotsplantjes en goed bestand tegen weersextremen. Wanneer goed onderhouden gaat jouw dak tientallen jaren mee.

Greenchoice groendak - sproeien

Hoe onderhoud je een groendak of sedumdak

Bemesting
Bemest het sedumdak na aanleg met een paar handjes Sedum Conditioner. Herhaal dit twee keer per jaar in het voor en najaar. Houd je aan de opgegeven dosering!

Water geven
Als de aanleg in een warme en droge periode plaatsvindt, is het raadzaam het groendak gedurende 2 à 3 weken wekelijks te bewateren.

Onkruiden verwijderen
Controleer het sedumdak min. 1 keer per jaar op ingewaaid onkruid, bladeren en zaailingen. Verwijder deze bij voorkeur in het voorjaar. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen. 

Grindrand en afvoer schoonmaken
Maak het grind en de afvoer vrij van sedum, onkruid en ander afval. voor een optimale waterafvoer.

 

Belopen tijdens onderhoud
Beloop het dak niet in de winter wanneer het vriest, dan loop je het sedum stuk. Het dak is beloopbaar voor werkzaamheden. Plaats geen ladders of steigers direct op het dak. Plaats dan eerst een plank of mat. 

Herstellen
Zitten er kale plekken in je dak herstel deze dan met sedumstekjes van andere plekken op het dak. Vraag eventueel advies over de te gebruiken conditioner.

 

 

Extra tips & tricks

Onkruid

Verwijder de ongewenste ingewaaide onkruiden als grassen bij voorkeur in het voorjaar, voordat het onkruid in bloei staat. Graspollen zijn er zeer gemakkelijk uit te trekken. Komt er een deel van het sedum mee? Dan kan je dit gerust terugleggen, het groeit vanzelf weer aan elkaar. Bekijk de lijst aan sedum soorten die je kunt ontdekken.

Wij raden het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te strengste af ter bescherming van de biodiversiteit. 

Bloeiend groendak - huizen
Groendak sedum

Mossen

Mossen zijn gek op een vochtige ondergrond. Is jouw groendak continue erg nat dan is dit de ideale plek voor een mos om te groeien. Vooral in het najaar kan het dus voorkomen dat er een mosje hier en daar op de groendak groeit. Controleer je afvoer en grindrand op vuil. Het kan zijn dat je water onvoldoende wordt afgevoerd. 

Het beste is om mos in het voorjaar direct te verwijderen (met een mesje of schepje) en te bestrijden met wat kalkkorrels. Kalk maakt de bodem minder geschikt voor het mos (minder zuur) en beter wordt voor de sedumplantjes. Wees voorzichtig dat je je de overige lagen en het sedumdak niet beschadigt.

Voeding voor jouw groendak

We adviseren elke 9 maanden je groendak te bemesten met de bijgeleverde sedum conditioner. Idaliter in april en september, voor de lente en voor de herfstperiode.

Sedum Conditioner: Sedum Conditioner verbetert de doorworteling van Sedum, wat resulteert in gezonde en sterke planten. 

Sedum Nutrition: zorgt voor een sterk wortelgestel van de Sedumplanten en verhoogt daarmee de plantweerstand. Naast plantstimulatie draagt het ook bij aan bodemverbetering. In de microalgen bevinden zich ook positieve bodembacteriën en bodemschimmels die zorgen voor een uitgebalanceerde substraatlaag.

Green Roof Balance: Ondersteunt het natuurlijk herstellend vermogen van de vegetatiemat als er sprake kan zijn van overlast gevende bodeminsecten en hun larven, zoals engerlingen en emelten.

Let op, spoel na het bemesten eventuele resten van de korrels weg.  Voeding wat blijft liggen op tegels, dakkappen, lichtstraten, aluminium trim/kappen kunnen schade veroorzaken. 

 

Groendak sedum
groendak sedum

Droogte

In de afgelopen jaren hebben we veel droogte ervaren tijdens de langdurig warme zomerweken. Sedum is goed opgewassen tegen drogere periode, maar moet ook dan in de gaten gehouden worden. Bij een 'jonger dak' adviseren wij in het eerste jaar na aanleg bij langdurige droge en warme periodes 1 keer per week te bewateren. Is het dak wat meer volgroeit dan volstaat 1x in de twee weken.

Wanneer een groendak volledig is volgroeid is dit meestal niet meer noodzakelijk. In een langdurig warme periode kan een groendak wat rood/bruin uitslaan en komt het vocht tekort. Zodra het weer natter wordt zal het sedumdak weer groeien en bloeien. 

Let op, sedum in combinatie met een kruidentuintje of bloemenperkje heeft eerder bewatering nodig.