Blog

FAQ

Een groendak onderhouden

Een extensief groendak met sedumbeplanting vergt weinig onderhoud, maar kan niet volledig zonder. Het is noodzakelijk om ingewaaid onkruid te verwijderen en het dak te bemesten. Tijdens langdurige warme en droge zomers, kan het dak het nodig hebben om besproeid te worden.

Gelukkig is het geen probleem om over de sedumplanten te lopen om dit onderhoud uit te voeren. Ze zijn sterk genoeg om dit te weerstaan. Sedumplantjes zijn, rotsplanten en goed bestand tegen extreme weersomstandigheden. Met adequaat onderhoud kan je dak tientallen jaren meegaan.

Hoe onderhoud je een sedum sedumdak?

Geef de juiste voeding/bemesting

Bemest het sedumdak na aanleg met een paar handjes Sedum Conditioner. Herhaal dit twee keer per jaar in het voor en najaar. Houd je aan de opgegeven dosering! Voed het dak 2x per jaar in de lente en het najaar.

Geef water, zeker tijdens droge periodes

Indien de aanleg plaatsvindt tijdens een warme en droge periode, is het aan te raden om het groendak gedurende 2 à 3 weken wekelijks water te geven.

In de afgelopen jaren hebben we veel droogte ervaren tijdens langdurig warme zomerweken. Sedum is goed bestand tegen drogere periodes, maar moet ook dan in de gaten worden gehouden. Bij een 'jonger dak' adviseren wij in het eerste jaar na aanleg bij langdurige droge en warme periodes 1 keer per week te bewateren. Is het dak meer volgroeid, dan volstaat 1 keer in de twee weken.

Wanneer een groendak volledig is volgroeid, is dit meestal niet meer noodzakelijk. In een langdurig warme periode kan een groendak wat rood/bruin uitslaan en vocht tekortkomen. Zodra het weer natter wordt, zal het sedumdak weer groeien en bloeien.

Let op, sedum in combinatie met een kruidentuintje of bloemenperkje heeft eerder bewatering nodig.

Onkruid en mossen verwijderen

Inspecteer het sedumdak minstens 1 keer per jaar op ingewaaid onkruid, bladeren en zaailingen. Verwijder ongewenst ingewaaid onkruid bij voorkeur in het voorjaar voordat het onkruid bloeit. Graspollen zijn eenvoudig uit te trekken. Als er een deel van het sedum meekomt, kun je dit gerust terugleggen; het groeit vanzelf weer aan. Bekijk de lijst met sedumsoorten die je kunt ontdekken.

Mossen gedijen goed in een vochtige omgeving. Als jouw groendak voortdurend erg nat is, is dit de ideale plek voor mosgroei. Vooral in het najaar kan het voorkomen dat er hier en daar wat mos op het groendak groeit. Controleer de afvoer en grindrand op vuil, omdat onvoldoende waterafvoer de oorzaak kan zijn.

Het is het beste om mos in het voorjaar direct te verwijderen (met een mesje of schepje) en te behandelen met kalkkorrels. Kalk maakt de bodem minder geschikt voor mos (minder zuur) en bevordert de groei van de sedumplanten. Wees voorzichtig om de overige lagen en het sedumdak niet te beschadigen.

Vermijd het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

We raden het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen ten zeerste af om de biodiversiteit te beschermen.

Grindrand en afvoer schoonmaken

Maak het grind en de afvoer vrij van sedum, onkruid en ander afval voor een optimale waterafvoer.

Belopen tijdens onderhoud

Loop niet over het dak in de winter wanneer het vriest, om beschadiging van het sedum te voorkomen. Het dak is wel beloopbaar tijdens onderhoudswerkzaamheden. Plaats echter geen ladders of steigers direct op het dak; gebruik eerst een plank of mat.

Herstellen

Indien er kale plekken in je dak zitten, herstel deze dan met sedumstekjes van andere delen op het dak. Raadpleeg indien nodig advies over de te gebruiken conditioner.

Zoeken

Zoeken

Openingstijden feestdagen

Nieuwjaarsdag:
Gesloten
Goede Vrijdag:
Gesloten
1e paasdag:
Gesloten
2e Paasdag:
Gesloten
Koningsdag:
Gesloten
Bevrijdingsdag:
Gesloten
Hemelvaartsdag:
Gesloten
1e pinksterdag:
Gesloten
2e pinksterdag:
Gesloten
1e kerstdag:
Gesloten
2e kerstdag:
Gesloten