Meeuwen discussie in Leiden

Het Jaar van het Dak en de Leidse meeuwen aanpak lijken te botsen. Is dat echt nodig? Waar gaat het mis?

Trekken groene daken meeuwen aan?

Nee! Niet meer dan reguliere daken. Het Groene Loket heeft zich verdiept in het onderwerp en dat blijkt best ingewikkeld. Sommige leveranciers zeggen dat het juist een positieve werking heeft, als ook de gemeente Den Haag. Maar als je verder onderzoek doet,  lijkt die conclusie niet zo snel te trekken.

Even over het afval!

Allereerst is het algemeen bekend dat vooral het voedselafval de meeuwen aantrekt. Wanneer inwoners en bedrijven geen etenswaar laten slingeren, zal dit een veel verschil maken. Want waar vinden ze dan hun voedsel? Maar goed dat is de discussie niet.

Onderzoek?

Tot die tijd concentreren wij ons nog even op de lopende discussie. Geval is namelijk dat er na lang zoeken op het wereldwijde web, wij nog geen eenduidig antwoord hebben gevonden. Sterker nog, er wordt bar weinig over beschreven!

Er is wel veel onderzoek gedaan naar de positieve werking van een groendak op o.a. de biodiversiteit en daarmee ook vogels. Jazeker, groene daken bieden ook voedsel voor vogels doordat het een vruchtbare grond voor bijvoorbeeld insecten is. Meeuwen als specifiek soort ontbreekt echter in deze informatievoorziening. Meeuwen houden van overzicht. Hoe hoger de begroeiing van het groendak des te minder interessant. 

Intensieve daken bieden mogelijkheden.

“Het is dus wel degelijk zo dat intensieve groendaken meeuwen weren.”

Het type groendak de aantrekkingskracht om het als broedplaats te gebruiken. Zo heb je extensieve groene daken en daktuinen. In de basis gaat de voorkeur van meeuwen uit naar daken met grind, wat in de avond zijn warmte afgeeft aan de eieren (een beetje zoals zand in de natuur). Is het dak in zijn geheel vergroend met een sappig sedumtapijt, is het dan nog wel aantrekkelijk?

▷ Meeuwenoverlast - Ronada Ongediertebestrijding

Meeuwenoverlast komt steeds vaker voor op de verouderde met grind bedekte daken.

Niet heel aangenaam

Groene daken hebben een verkoelende werking en verlagen de maximale temperatuur van een dak tot 35 graden. Over het algemeen geldt ook dat een groendak vochtig blijft (al is dat steeds minder het geval), wat juist de verkoelende werking van het dak versterkt (en daarmee voor de woning en omgeving). Groene daken verlaagd de waterdruk op het riool, zuivert water en filtert de lucht. Het substraat zorgt ervoor dat de bedekking zijn vocht langer vasthoudt en de beplanting bij lange warme periodes stand houdt.

Trekken groene daken Meeuwen aan? Een intensief dak weerd meeuwen.

 

LEES HET KRANTENARTIKEL: https://m.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20200330_51167629/jaar-van-het-dak-en-meeuwenaanpak-botsen?utm_source=google&utm_medium=organicInt