Groene daken in Leiden

Leiden staat niet stil waar het gaat om klimaatadaptatie en dat is hard nodig want het is één van de meest versteende steden van Nederland, met wateroverlast en hittestress tot gevoelg. Eerder lanceerde de gemeente het platform Goed. Waar wijkambassadeurs bewoners informeren over de mogelijkheid om 'duurzaam bezig te zijn'. Dat is nog niet alles sinds kort is het platform 'Jaar van het Dak' gelanceerd. Bewoners worden gestimuleerd de aandacht op het dak te richten. Hier ligt niet alleen een zee aan ruimte het biedt ook een mooi pallet aan mogelijkheden om een bijdrage te leveren en op een andere manier te kijken naar onze leefomgeving. 50% van het oppervlak is niet van de gemeente. Dat maakt dat bewoners en grond eigenaren een bijdrage kunnen leveren. Want alle meters tellen mee in deze uitdaging "Leiden biodivers en klimaatbestendig" Groene daken bieden de ideale oplossing om in te spelen op het veranderende klimaat. Het brengt verkoeling in de dichtbevolkte stad, zorgt voor zuivering van de lucht en adresseert regenwaterproblematieken. En zo zijn er nog heel veel meer voordelen. Iedere regio heeft zijn eigen problematieken. Hitte-eilanden en regenwaterknelpunten spelen een belangrijke rol. Onderstaand vind je meer informatie over wat er in Leiden allemaal speelt. Wat zijn de groendak subsidie voorwaarden en welke initiatieven zijn er?

Groendak subsidie leiden

Het Jaar van het Dak is in Leiden begonnen. Een initiatief vanuit de Gemeente Leiden om bewoners te stimuleren meer met het dak te doen. Zonnepanelen, groene daken en zelfs dakparken. In Leiden gaan ze ervoor. Uiteraard hoort daar ook een groendak subsidie bij.

Je kunt de subsidie (samen met de buren) aanvragen vanaf een oppervlakte van 15m2 bij objecten ouder dan 5 jaar. Je kunt maximaal €25 p/m2 ontvangen. 

 

Vergunning

Het prachtige centrum van Leiden kenmerkt zich voor door de monumenten. En dat willen we graag zo houden. Het aanleggen van groene daken is zeker wel mogelijk, al vraagt het soms om wat extra aandacht. Om te beginnen bij het omgevingsloket. Heb je een vergunning nodig?

Historische hofjesstad Leiden in trek bij Amerikanen | RTLZ

Leiden in zicht