Groendaken: Waarom ook sedumdaken (ook) bijdragen aan de Biodiversiteit
De initiële functie van groendaken is het voorkomen van hittestress en het bufferen van regenwater. Wat de oplossing nóg knapper maakt zijn de vele extra voordelen van een daktuin. Bijvoorbeeld wanneer we kijken naar de bijdrage aan de Biodiversiteit.
Een lang verhaal kort: alle groendaken dragen bij aan de biodiversiteit! Niet zo gek natuurlijk want troosteloze (warme) zwarte dakbedekking aanvullen met fleurige (en voor sommige dieren heel smakelijke) begroeiing kan alleen maar winst opleveren.
Waarom sedum als vegetatie op een groendak?
Sedumdaken zijn de meest voorkomende vegetatiesoorten op groendaken. Dit komt omdat het stoere rotsplantje sedum (vetkruid) in al haar variaties en kleuren bestand is tegen de diverse weersextremen. Het niet invasieve sedum heeft weinig bodem nodig om zich te kunnen ontwikkelen en is onderhoudsarm. Daardoor is het uitstekend te combineren is met de lichtgewicht groendak systemen. Dit type groendaken is geschikt voor daken met een lichtere (tot zware) dakconstructie en wordt daarom het vaakst toegepast. Het systeem maakt ook dat het zelf aanleggen van een groendak prima te doen is.
Sedumdaken: de kraamkamer voor insecten
"Verhoogde beschikbaarheid van voedsel voor bijen leidt tot verminderde concurrentie tussen honingbijen en wilde bijen. Een overvloed aan voedselbronnen bevordert een vreedzame samenleven tussen beide, waardoor ze zich gezamenlijk kunnen ontwikkelen." ~Jaap Molenaar Bijenstichting.
Een sedumdak draagt op verschillende manieren bij aan de biodiversiteit. Laten we eens kijken naar waarom dit groene daktype zo gunstig is voor de natuur:
- Plantendiversiteit: Door groen op je dak aan te leggen, voeg je meer planten toe aan de bebouwde omgeving. Een groendak systeem met voorbegroeide vegetatiemat bevat gemiddeld 10 soorten niet invasieve sedum soorten.
- Uitbreiding leefomgeving: Deze met sedum begroeide daken bieden meer ruimte in de bebouwde omgeving voor de natuur en zijn een leefgebied voor verschillende insecten en vogels.
- Voedselbank voor vogels en insecten. Sedum is een drachtplant, dat betekent dat het een smakelijk buffet van nectar en stuifmeel levert voor bijen en vlinders. Tegelijkertijd trekt het groendak hommels, kevers en spinnen aan.
- Gezonder ecosysteem: De uitbreiding van de biodiversiteit maakt de fleurige daktuin ook zeer aantrekkelijk voor vogels. Mooie bijkomstigheid. Meer vogels in de tuin betekent minder slakken.
Vanuit de meeste gemeenten en waterschappen wordt er een groendak subsidie aangeboden op de aanschaf van daktuinen. Let goed op de voorwaarden. Naast sedumdaken is er een breed aanbod aan groendaksystemen met verschillende planten variaties zoals bloemen en grassen en diverse opbouw systemen. Bekijk het aanbod >>.