Blog

FAQ

Groendaken: de oplossing voor stedelijke hittestress en wateroverlast

Verkoelend groendak - Het Groene Loket - Natuur&Milieu

Groendaken: de oplossing voor stedelijke hittestress en wateroverlast

In de strijd tegen stedelijke hittestress en klimaatverandering worden groendaken steeds vaker gezien als een effectieve oplossing. Het is niet voor niets dat de aanschaf vanuit het waterschap en de meeste gemeenten wordt gestimuleerd door groendak subsidies. De innovatieve oplossing is niet alleen een lust voor het oog. Het biedt talloze voordelen, zoals het tegengaan van hittestress en wateroverlast. Laten we dieper ingaan op de voordelen van deze daktuinen en hoe ze kunnen bijdragen aan het verminderen van hittestress en regenwateroverlast.

Verkoelende oases in de stedelijke jungle

Groene daken verminderen het zogenaamde “Urban heat island” (Bron: Atlas leefomgeving) effect. De versteende steden kunnen op een goeie zomerdag zomaar 10 graden warmer zijn dan het omliggende platteland met als gevolg hittestress.

Groene daken zijn letterlijk groene oases in de stedelijke omgeving. Door de aanleg van groendaken op ons onbenutte dakenlandschap wordt dus de hitte in steden verminderd. Hoe dit werkt? Het groendaksysteem bestaat uit diverse lagen. Die voorkomen dat de zwarte dakbedekking opwarmt tot al snel 80 graden en zich daardoor ontwikkelt tot hitte-eiland. De dakbedekking wordt beschermd tegen weersinvloeden (waardoor de levensduur verlengd wordt) én het groendak brengt daardoor extra verkoeling mede door verdamping en het vasthouden van water. Dit heeft niet alleen voordelen voor aanwezigen in een gebouw of woning, maar ook voor de directe omgeving.

Regenwateroverlast Amsterdam - Het Groene Loket

Sponzen van de stad

Naast het verminderen van hittestress fungeren groendaken ook als klimaatbuffers. Het veranderende klimaat zorgt voor extreme regenval met alle gevolgen van dien. Onze steden zijn hier niet op ingericht, waardoor we steeds meer kampen met regenwateroverlast. De steden zijn verhard en het riool wordt overbelast. Reden voor waterschappen en gemeente om de aanschaf te stimuleren met subsidies. Het is dus hoog tijd voor ‘Groene adaptatie’ (RIVM). Groen van dak tot bodem biedt daar een oplossing voor. Het groendak systeem werk als ‘spons van de stad’. Het regenwater wordt namelijk opgevangen en tijdelijk vastgehouden. Zo wordt het water deels verdampt, opgenomen door de vegetatie én geleidelijk afgevoerd naar het riool of de bodem (loskoppeling regenpijp).

Groendaken de oplossing voor stedelijke hittestress en wateroverlast bieden nog veel meer voordelen. Groendaken dragen namelijk ook nog eens bij aan de biodiversiteit. Ze filteren fijnstof en halen schadelijke stoffen uit de lucht, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Bovendien zorgt het groendak voor geluiddemping en ze verhogen de waarde van je huis of vastgoed.

 

Ontdek de mogelijkheden voor het toepassen van een groendak op jouw dak(en). Via de handige rekentool stel je gemakkelijk jouw pakket op maat samen en ontvang je direct een prijsindicatie. Wij helpen je stap voor stap verder en kijken onder andere mee naar de voor jouw geldende groendak subsidiemogelijkheden.

Groendakpakket samenstellen?

Stel jouw groendakpakket stap voor stap samen via de handige rekentool en ontvang direct een vrijblijvende prijsindicatie.

Handig om te weten

Meer blogs

Groendaken: Waarom sedumdaken (ook) bijdragen aan de Biodiversiteit

Groendaken: Waarom ook sedumdaken (ook) bijdragen aan de Biodiversiteit De initiële functie van groendaken is het voorkomen van hittestress en...

Groendak van de Zaak® - een groendak als groene Arbeidsvoorwaarden

Groendak van de Zaak® - Groene Arbeidsvoorwaarden en Duurzame Employee Benefits In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is...

Groendaken: Als duurzame investering voor jouw vastgoed

Groendaken: Als duurzame investering voor jouw vastgoed Groendaken, ook wel bekend als sedumdaken of vegetatiedaken, winnen aan populariteit als duurzame...

Zoeken

Zoeken

Openingstijden feestdagen

Nieuwjaarsdag:
Gesloten
Goede Vrijdag:
Gesloten
1e paasdag:
Gesloten
2e Paasdag:
Gesloten
Koningsdag:
Gesloten
Bevrijdingsdag:
Gesloten
Hemelvaartsdag:
Gesloten
1e pinksterdag:
Gesloten
2e pinksterdag:
Gesloten
1e kerstdag:
Gesloten
2e kerstdag:
Gesloten