Het is niet voor niets dat de Gemeente Breda dit jaar nog harder werkt aan het vergroenen, verkoelen en regenbestendig maken van de stad. Breda kamt met hitte eilanden waardoor hittestress wordt ervaren. Tegelijkertijd ontstaat er veel stormschade door de steeds heviger wordende regenbuien. Tijd om toekomst bestendig te worden, tijd om klimaatadaptief te denken en doen samen met de inwoners.

SUBSIDIE

Voor de aanleg van een groen dak, groene gevel, regenwatervoorziening en het onttegelen en vergroenen van uw tuin kunt u subsidie krijgen. De subsidie is maximaal 50% van de aanlegkosten. U vraagt de subsidie aan tot uiterlijk 6 weken na de aanleg. Aanvragen Voor groene daken geldt:

Wat u moet weten over de vergoeding

  • de vergoeding is € 20 per m2
  • waterberging ? 25 liter per m2
  • minimaal 8 soorten planten
  • minimaal 60 mm substraat laag
  • maximaal € 3000 voor particulieren
  • maximaal € 10.000 voor stichtingen, vereniging van eigenaar, bedrijf

Waarom groene daken?

Groene daken werken als buffer op regenwater en verlagen zodoende grote druk op het riool. De verkoelende werking van het groendak zorgt zowel binnen de woning als buiten voor lagere temperaturen. Dubbele winst dus!

Droogte

Het kan alle kanten op in Breda. Het ene moment heerst er wateroverlast het andere moment kampt de regio met droogte. Hoe dat zit leer je op de website van het waterschap Brabantse Delta, waar geregeld nieuws te vinden is. Lees >>

Onderzoek: Droogte heeft zorgwekkende gevolgen voor West-Brabant ...
BNdestem

Wateroverlast en stormschade

Het weer wordt steeds extremer. Dit maakt dat er wanneer het bijvoorbeeld regent we ook gelijk met stortbuien te maken hebben. De (oude) riolen kunnen de grote waterdruk niet meer aan. Het ontbreken van voldoende groen en wadi’s maakt dat de stad de grote hoeveelheid water niet meer aan kan met alle gevolgen van dien.

Ontdek wat er speelt in Breda >>
Ontdek hoe jij aanspraak kun maken op de groendak subsidie >>

Hittestress

Het wordt steeds warmer en de steden zijn versteend. Dat maakt dat de hitte niet weg kan en er tijdens bijvoorbeeld een hittegolf nauwelijks verkoeling kan plaatsvinden. Dit zorgt voor hitte eilanden en daarmee hittestress. Groen heeft een verkoelende werking op de grond en het dak.

Bekijk de hitte-eilanden op de Nationale Hittestress Kaart >>