Groene daken bieden vele voordelen. Zeker als bedrijf is het een overweging waard om serieus te kijken naar de optie voor het plaatsen van een groendak als duurzame investering. We vertellen je graag meer.

  • (verkoelende)isolatie

Groene daken verhogen de isolatiewaarde van het dak. Zo houdt een groendak in de zomer het dak koel en de warmte buiten. De verkoelende werking van een groendak voorkomt de invloeden van de zon op de zwarte bitumen welke zomaar opwarmen tot 85°C, terwijl een groendak max 35 °C wordt. Dit komt mede ook door het verdampen van vocht dat warmte onttrekt aan het oppervlak. Dat maakt dat het tot 4°C koeler blijft in het pand. Daarnaast heeft een groendak een verkoelende werking op de omgeving, omdat de hittepit van 85°C nu slechts 35°C afstoot, waarmee een hoop hittestress voorkomen kan worden.  

  • Bescherming van het dak

Groene daken verlengen de levensduur van reguliere dakbedekking. Zeker bij een vernieuwd dak wordt de levensduur met 2-3x verlengd tot 60 jaar. Dit komt omdat het dak beschermd wordt  tegen weersinvloeden, als zon, hagel en stormen.

  • Forse besparing op energieverbruik airco

Dankzij de verbeterde isolatie dalen de soms hevige temperatuurschommelingen in een gebouw. Het binnenklimaat wordt daardoor een stuk beter beheersbaar met een gelijkmatiger temperatuurverloop. Het pand blijft tot 4°C koeler waardoor je al snel tot 75% op energie verbruik bespaard.  

  • Subsidie

De meeste gemeente stimuleren de aanleg van groene daken dankzij de groendak subsidie regelingen voor bewoners en organisaties. Ontdek de voorwaarden.

  • Hoger rendement voor zonnepanelen

De koele ondergrond verbetert de warmteafvoer van zonnepanelen, waardoor het rendement stijgt met ca. 8% – 24%. Zonnepanelen leveren onder een omgevingstemperatuur van ca.30 °C  het meeste rendement op.    

  • Milieu-investeringsaftrek voor een groendak

Een groendak is een duurzame investering en komt daarom in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit is een aftrekpost voor duurzame investeringen. Ook geldt de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).   Om het exacte voordeel te bereken, en te bekijken of dit voor u mogelijk is, zou u de accountant moeten vragen. Een groen dak (vegetatiedak) heeft als bedrijfsmiddelcode F6420. De regeling staat hier ook verder uitgelegd: Lees meer

  • Fiscale aftrekpost

Naast de Mia regeling bestaat er ook een tweede fiscale aftrekpost voor duurzame investeringen. Dit is de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De Vamil-regeling is ook een manier om duurzame investeringen versneld af te schrijven. In het geval van een groendak kan dat met 75% van de investering. Lees meer (bedrijfsmiddelcode F6420).

  • Waterbuffer voor extreme hoosbuien

Het weer wordt steeds extremer. Dit zorgt voor stormschade aan daken en wateroverlast door de te hoge waterdruk op het riool. Groene daken beschermen het dak en bufferen regenwater. De groendak constructie en het sedum bufferen het regenwater en nemen het deels op het resterende water wordt vertraagd afgevoerd naar het riool. Dit voorkomt overbelasting van afvoeren en het riool. 

  • En verder

  – Groene daken dragen bij aan de biodiversiteit in de gebouwde omgeving. – Ze zuiveren de lucht en verlagen daarmee de CO2 – Ze hebben (net als sneeuw) een geluidsabsorberende werking – Hebben een brandvertragende werking, door de over het algemeen vochtigblijvende constructie.   Kijk voor meer toelichting op: InfoVoordelen