Stadsdeel Zuid van de gemeente Amsterdam verdient speciale aandacht. Het is het schoolvoorbeeld van de problematieken die ontstaan in een stad door de klimaatsverandering en verstedelijking. Niet voor niets richt de gemeente Amsterdam samen met Waternet haar peilen via Rainproof het regenbestendig maken van de stad. Ook wij doen als Amsterdams bedrijf mee aan het creëren van bewustwording. Dit doen we mede in samenwerking met Fonds voor Zuid. Groene daken bieden een betaalbare oplossing en vele voordelen. Dankzij de groendak subsidie van ca. €30 p/m2 wordt duurzaam wonen makkelijker.

Zuid kampt met hittestress

In de zomer bruist het in de stad. In het park, langs het Noorder-Amstekanaal en op de terrassen. Het kan allemaal. Vooral dat park en het water hebben we veel opgezocht deze zomer. Want was was het heet. Zuid is niet alleen de trotse eigenaar van de leukste plekken in de stad, maar ook van heel veel hitte-eilanden en dat zorgt voor Hitte-stress.

 

Houd de voeten droog

We zullen niet zeggen dat de buurt zijn naam eer aandoet, want er iets niks grappigs aan. Het oude riool kan de enorme waterdruk van de toenemende hevige regenval niet meer aan. En daar is heel Zuid goed in. Met volgelopen straten en als het tegenzit kelders als resultaat. Daar moeten en kunnen we iets meer. Groene daken op je uitbouw of hoofddak bufferen regenwater,  en meer groen i.p.v. steen in de tuin is altijd een goed idee. 
 

Wist je dat…

  1. Een groendak zorgt ervoor dat je woning tot 4 graden koeler blijft.
  2. Je bespaart zo op airco gebruik al snel 75% aan energiekosten. 
  3. Het groendak verkoelt je dakleer en daarmee ook de zonnepanelen waardoor het rendement 12% hoger ligt. 
  4. Een boom staat gelijk aan de verkoelende capaciteit van 10 airco’s. 

Ennn..

  • Je dak gaat 2x langer mee omdat het beschermt wordt tegen weersinvloeden.
  • De filterende werking verlaagt de CO2 in de lucht.
  • Meer groen voorkomt hittestress.
  • Een groendak voorkomt wateroverlast.
  •  Je draagt met een groendak bij aan de biodiversiteit
Het is dan wel geen nieuw probleem, het wordt wel een steeds groter probleem. Door de lage grondwater stand staat de houten fundering onder onze prachtige panden te vaak niet onderwater. Hierdoor ontstaat palenpest, met verzakkingen en torrenhoge kosten als gevolg.

Muggenparadijs

Het lullige is dan weer dat stilstaand water in de kruipruimte een waar muggenparadijs vormt. Helaas zien we tegelijkertijd veel lage grondwaterstanden en daarmee palenrot in de binnenstad, met alle gevolgen van dien.

Verkoelend groen

Groen heeft een verkoelende werking. Niet voor niets zitten we in de zomer graag op het gras of onder een boom. Het heeft een functie. Deze vervalt alleen wanneer de droogte toeslaat en verkoeling (mede doorverdamping) wegblijft.