In Amsterdam regent het harder dan in andere delen van Nederland en dit zorgt voor regenwateroverlast. Dat maakt dat het riool de waterdruk niet langer aan kan en de straten regelmatig vol lopen, met alle gevolgen van dien. Ook hitte stress is een serieus probleem in de stad. De stad de eigenaar is van een grote hoeveelheid hitte-eilanden. Dit komt door verstedelijking en de beperkte “ruimte” voor groen.

Oplossing?

Die is er wel. Meer groen! Groene daken en dus groen in zijn algemeen heeft een verkoelende werking, waardoor je woning zomaar tot 4 graden koeler is dan zonder deze mooie oplossing. Dus denk aan je dak, (gevel)tuin en kijk wat je in jouw buurt kunt doen. De gemeente werkt graag mee en heeft een groendak subsidie beschikbaar tot €30 p/m2.

Gemeente is er maar druk mee

De gemeente Amsterdam staat niet stil. Naast subsidies voor groene daken en gevels stimuleert zij initiatieven die zich richten op klimaatadaptatie. Ook de bewoners zijn actief. Het Groene Loket begeleidt de wijkaanpak voor bewoners die de krachten willen bundelen en schuren en daken willen vergroenen.

Energielening Amsterdam ook voor groene daken

De lening heeft een looptijd van tien jaar tegen een vaste, lage rente. Voor particulieren is het rentetarief 1,06 % (rente 2020) gedurende de gehele looptijd. Meer uitgebreide informatie vindt je hier.

 

Initiatieven in Amsterdam