In Amsterdam regent het harder dan in andere delen van Nederland en dit zorgt voor regenwateroverlast. Dat maakt dat het riool de waterdruk niet langer aan kan en de straten regelmatig vol lopen, met alle gevolgen van dien. Ook hitte stress is een serieus probleem in de stad. De stad de eigenaar is van een grote hoeveelheid hitte-eilanden. Dit komt door verstedelijking en de beperkte “ruimte” voor groen.

Oplossing?

Die is er wel. Meer groen! Groene daken en dus groen in zijn algemeen heeft een verkoelende werking, waardoor je woning zomaar tot 4 graden koeler is dan zonder deze mooie oplossing. Dus denk aan je dak, (gevel)tuin en kijk wat je in jouw buurt kunt doen. De gemeente werkt graag mee en heeft een groendak subsidie beschikbaar tot €30 p/m2.

Gemeente is er maar druk mee

De gemeente Amsterdam staat niet stil. Naast subsidies voor groene daken en gevels stimuleert zij initiatieven die zich richten op klimaatadaptatie. Ook de bewoners zijn actief. Het Groene Loket begeleidt de wijkaanpak voor bewoners die de krachten willen bundelen en schuren en daken willen vergroenen.

Energielening Amsterdam ook voor groene daken

De lening heeft een looptijd van tien jaar tegen een vaste, lage rente. Voor particulieren is het rentetarief 1,06 % (rente 2020) gedurende de gehele looptijd. Meer uitgebreide informatie vindt je hier.

 

Groene Schuurtjes De PijpDit Buurtbudgetplan is door buurtbewoners gekozen als één van de winnaars van het Buurtbudget Zuid 2020. MELD JE AAN>>

 

 

 

Groene Schuurtjes 

Een buurtinitiatief voor meer groen in De Pijp. Bewoners kunnen eenvoudig en voordelig hun schuur of uitbouw voorzien van een groendak en zo de binnentuinen in De Pijp vergroenen. Het initiatief wordt samen met Natuur&Milieuteam Zuid, Het Groene Loket en Stadsdeel Zuid georganiseerd en ondersteund door Amsterdam Rainproof 

 

Prinsengracht 985F 02

Grachten van Smaragd

€40.000,- beschikbaar voor groene daken op de woonboten van Amsterdam

Alle woonboten een groendak! Een schitterend sieraad dat Amsterdam doet stralen, als verjaardagscadeau in 2025, wanneer de stad 750 jaar bestaat.

De bewoners van Centrum Amsterdam houden van groen! Met liefst 4.376 stemmen kozen ze massaal voor 20 groene parkjes in het Centrum erbij! bij Centrum Begroot, zodat zij nu maar liefst €40.000 mogen verdelen over woonboten om de buurt mooier te maken.

Woon je op het water in het centrum van Amsterdam en wil je in aanmerking komen voor de startpremie, zodat je tot driekwart van je dak vergoed krijgt? Meld je vandaag nog aan via dit formulier en dan zorgen we samen dat jij in 2021 een duurzame, zorgeloze zomer tegemoet kan!

Initiatieven in Amsterdam