Een groendak aanleggen
Er zijn diverse soorten groendaken. Je kunt binnen ons aanbod kiezen tussen de lichtgewicht of intensievere groendak sets. De lichtgewicht set met bloeiende sedum vegetatie is de meest toegepaste set. Voor de intensievere aanlegsets zoals een bloemen groendak heb je sterkere dakconstructie nodig.
Ontdek stap voor stap waar je op wilt letten bij de aanschaf en aanleg van jouw groendak en geniet snel van een prachtig uitzicht, de verkoelende werking en daarmee een duurzamere leefomgeving.
Is jouw dak geschikt
Over het algemeen geldt dat de speciale lichtgewicht aanlegsets geschikt zijn voor de meeste type platte en lichthellende daken. Welke factoren spelen mee?
Leeftijd dakbedekking
- Is de conditie van jouw groendak in goede staat? Controleer op scheuren, en poreuze naden.
- Is een dakbedekking ouder dan 15 jaar, dan adviseren wij naast een goeie controle ook wortelwerende folie toe te voegen voor extra bescherming.
- Is je dakbedekking ouder dan 20 jaar dan adviseren wij je deze eerst te overlagen of vernieuwen.
- Kies je voor verzorgde aanleg (20m2+) dan komen we altijd langs voor een inspectie afspraak.
Constructie
- Het is belangrijk dat je dak goed ondersteund wordt door stevige dwarsliggers, om doorbuigen te voorkomen. Onderzoek de sterkte van de balken en bekijk de afstand. Idealiter max 40 cm hart-op-hart.
- Bekijk ook of de balken goed bevestigd zijn en ondersteund worden. Voor versterking kun je balkendragers toevoegen of extra schroeven.
- Onderzoek of een eventuele hout constructie gebouwd is met stevige staanders. Voorkom verzakking en controleer de ondersteuning, bijvoorbeeld door het gebruik van betonpoeren.
- Voor de toepassing van een lichtgewicht aanlegset kun je uitgaan van een verzadigd gewicht van 45/55kg/m2.
- Voor de intensievere sets met een bloemen of kruiden combinatie wil je uitgaan van ca 115/220 kg/m2.
Ligging & overige aandachtspunten
- De vegetatie van een groendak heeft minimaal 3,5 uur zonlicht per dag nodig (vanaf het voorjaar tot de nazomer).
- Blijft er gedurende langere tijd meer dan 2 cm water op jouw dak staan na een regenbui, geef dit aan ons door bij je aanvraag.
- Staat er een bladverliezende boom in de omgeving voorkom dan dat de bladeren het dak verstikken en plaats in de herfst een bladernet.
- Een (jong) groendak zal tijdens langdurig droge zomer tweewekelijks besproeid moeten worden. Is het dak lastig gelegen? Overweeg dan een bewateringssysteem te plaatsen.
- Groendaken zijn onderhoudsarm maar niet vrij. Je wilt minimaal 2x per jaar onkruid (laten) verwijderen.
Kies de juiste set!
We hebben diverse lichtgewicht sets waar je uit kunt kiezen met verschil in gewicht en waterbufferende capaciteit. De meest toegepaste sets zijn de lichtgewichtsets met 20mm of 40 mm greenroll substraat. Ben je op zoek naar een intensiever groendakset, kijk dan eens bij de sets met lavasubstraat, gecombineerd met bijvoorbeeld een Kruiden & Sedum mixmat of Bloemen & Sedum mixmat. Let op: deze intensievere sets zijn zwaarder en vaak niet geschikt voor reguliere daken met een lichtere constructie. Ook raken de daken sneller uitgebloeid en vragen om meer onderhoud. Heb je twijfels over de toepasbaarheid, neem dan contact met ons op. We adviseren je graag.
Het aanleggen van de lichtgewicht set kun jij zelf
Heb je toch hulp nodig bij het aanleggen van jouw groendak?
Hoewel het aanleggen van een groendak in de meeste gevallen prima zelf te doen is, zijn er situaties waarin professionele installatie wenselijk is. Bijvoorbeeld wanneer het dak te hoog of een forse helling heeft en tot gevaarlijke situaties kan leiden. Vanaf een oppervlakte van 20m2 kunnen wij de volledige aanleg verzorgen. Kom je zelf niet aan 20m2, dan kun je ook een gezamenlijke aanvraag met de buren indienen. Hiermee bespaar je gelijk ook op transportkosten. Voorafgaand aan de installatie voeren we altijd een inspectie uit. Hierbij worden de staat van de dakbedekking, aandachtspunten en de toepasbaarheid van het groendak in kaart gebracht. Hiervoor rekenen we een vergoeding van €69,-